Trebaju li djeca godišnji odmor?

Dragi roditelji,

razmislite o vašem radnom danu, onom od jučer, prije tjedan, mjesec dana. Koja je razlika između vašeg i djetetovog dana? Kada malo bolje razmislite, zapravo je vrlo mala. I odrasli i djeca bude se rano htjeli oni to ili ne. Djeca odlaze u vrtić, a vi na posao. Oboje se susrećete s novim izazovima, uspjesima i neuspjesima, usponima i padovima. Prosječno radno vrijeme na poslu traje 8 sati, djetetov radni dan često traje i duže ako uzmemo u obzir da je dijete u vrtiću dok se vi vozite na posao i s posla ili iskoristite priliku za kavu ili kupovinu.

Svako dijete kao i odrasla osoba ima potrebu za predahom i prekidom rutine.

Odrasli često pomisle „Pa od čega bi se djeca odmorila? Ona se cijeli dan igraju!“ I to je istina, djeca se igraju i igrajući se uče. Igra je njihov posao! Ali, kao što svi trebamo i imamo pravo na godišnji odmor pa tako i roditelji, odgojiteljice, spremačice i djeca!  

Tijekom ljetnih mjeseci rad Vrtića organizira se sukladno rezultatima anketa pohađanja djeteta tijekom ljetnih mjeseci.

Odgojno-obrazovni rad tijekom ljeta u Vrtiću stoga je bitno drugačiji. Spajaju se skupine djece, manji je broj djece, djeca dolaze iz drugih odgojnih skupina, odgojiteljice se mijenjaju. Stoga je takav način rada svojevrsna nova adaptacija i djeci i roditeljima. Rutina se mijenja, što za neku djecu predstavlja veći stres nego za drugu te dolazi prilagodba na novu rutinu.

Preporuka struke je da dijete odmori od vrtića onoliko koliko roditelji mogu koristiti godišnji odmor, odnosno, nemaju obavezu odlaziti na posao. Ne zato što bi to na bilo koji način bilo bitno za odgojitelje, nego samo zato i jedino zato što je to VAŽNO i POTREBNO Vašem djetetu. Djetetu je potrebno zajedničko vrijeme s roditeljima!

Podjelite sa prijateljima:
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on skype
Share on vk
Share on email

Sadržaj